Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

A legújabb ENSZ-jelentés szerint egyszerre lehetséges a klíma védelme és a gazdasági növekedés. De azért mindez úgy, hogy a gazdasági növekedésnek csökkennie kell néhány százalékkal, mert a védelemnek ára van.  (A védelemhez még szerintem viszonylag magas átlagos életszínvonal is szükséges egy országban). Már többféle modell alapján kalkulálták, mennyibe fog kerülni a klíma védelme (a jelentésben ezekről is lehet olvasni).

 

image-682806-breitwandaufmacher-bgvc.jpg

 

A CO2-kibocsátást csökkenteni kell. A fejlettebb európai országoknak, vagy az USA-nak talán ez menni is fog.

De a fejlődő országoknak is áldozniuk kell a  védelemre. Ebből nem tudom, mi lesz, amikor pl. ma olvastam a 17. számú HVG 43. oldalán a narkoerdőirtásról. A narkoerdőirtás azt jelenti, hogy a kábítószerbandák Közép- és Dél-Amerikában dél felé terjeszkedve letarolt erdők helyén autóutakat és repülőgép-leszállópályákat építenek, és a pénz tisztára mosása érdekében marhatelepeket, pálmaolaj-termelő ligeteket hoznak létre. Arrafelé, a fa 20%-t engedéllyel, 80%-át engedély nélkül termelik ki átlagosan.

Az európai országok között is lehetnek olyan problémák, amelyekre egy német professzor talán nem is gondolna. Véleményem szerint pl. nálunk a törvények a klímavédelem mellett, de gyakran a látszatnak szólnak. A statisztikáinkat megnézve, országunk példa lehet bárki számára az erdőterületeink növelésében. Az már más kérdés, hogy itt jogilag az illegálisan letermelt erdő is erdőnek számít, pedig nyilván nem sok szenet köt meg az olyan erdő, amelyben nincsenek fák. A jelenlegi törvénynek erre is van válasza, de ebbe most nem megyek bele, a lényeg, hogy nálunk is akár több év kell ahhoz, míg egy illegálisan letermelt erdő helyén ismét fákat láthatunk.

Szerző: rub_icon

Szólj hozzá!

Címkék: klíma

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr806093303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása