Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

 

John James Audubon, (1785. ápr. 26. - 1851. jan. 27.), ornitológus, művész és természetkutató, akit elsősorban Észak-Amerika madarairól készített rajzai és festményei tettek híressé.

Tizennyolc éves korában Amerikába küldték, hogy elkerülje a katonai szolgálatot és üzleti vállalkozást kezdjen. Azonban ő Észak-Amerika madárvilágának tanulmányozását kezdte meg, amely végül Floridából Labradorba (Kanada) vitte. Közben több vállalkozással is próbálkozott, pl. bánya üzemeltetéssel, vegyeskereskedéssel, nem sok sikerrel.  1820-tól kezdődően bármely munkát elvállalt, amely biztosította megélhetését és lehetővé tette, hogy a madarak rajzolása iránti egyre növekvő érdeklődésére összpontosíthasson. Egy ideig állatkitöméssel foglalkozott, majd portrékat készített és rajzot tanított.

1826-ban utazott Európába, hogy támogatókat és kiadót keressen rajzainak megjelentetéséhez. Művei nagy tetszést arattak, s miután a király is rendelt könyveiből Robert Havell londoni rézmetsző vállalta képeinek kiadását.  A könyv címe The Birds of America (Amerika madarai; 1827-37), 4 kötet, 435 kézi festésű metszet, fennmaradt példányai ma milliárdokat érnek. 

Miután hírnevét megalapozta, New Yorkban telepedett le, és elkészítette a Birds of America (Amerika madarai; 1840-47; 7 kötet) rövidített kiadását. Emellett egy új munkája is született Viviparous Quadrupeds of North America (Észak-Amerika elevenszülő négylábúi; 1845-48), 3 kötet, 150 metszet, amelynek kísérőszövegét fiai és a természetkutató John Bachman fejezték be (1846-53; 3 kötet).

Az Audubon munkáival kapcsolatos kritikák elsősorban bizonyos elképzelt (vagy inkább lehetetlen) beállításokra és pontatlan részletekre mutattak rá, de azok művészi értékeit kevesen vitatták. Sokak számára Audubon munkássága messze felülmúlta Alexander Wilsonét, a kortárs (és nála tudományosabb) ornitológusét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: rub_icon

2 komment

Címkék: inspiráció

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr822856733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajtosrolo · http://sajtosrolo.blogspot.com/ 2011.04.27. 22:46:24

Eddig nagyon más a blog tartalomra (is), mint az előző.:)

rub_icon 2011.04.28. 15:26:27

@sajtosrolo: azért remélem nem fullad érdektelenségbe ;)
süti beállítások módosítása