Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

Szurikáták

2014.08.20. 22:56

Ha csak jövök-megyek az állatkertben, a szurikátákra mindig ránézek. Ők ugyanis a legfőbb kedvenceim. Külsőre is elragadóak, de a megfigyelésük még szórakoztatóbb.

Hazájuk Dél-Afrika, élőhelyük visszaszorulóban van, mert egyre több terület kerül mezőgazdasági művelés alá.

Földbe ásott járatokban laknak, éjszaka mindig ide vonulnak aludni, vagy ha veszély közeleg, akkor napközben is ide bújnak. Mintegy 15 be-/kijárata van a labirintusuknak, mely akár 2m mélyen a föld alá vezet. Időnként lakóhelyet váltanak. Nagyon tiszta állatok, nemcsak egymást, de az odút is folyton tisztogatják. A reggelt mindig napozással kezdik, mert bár szorosan összebújva alszik az egész család, az éjszakák hidegek és fel kell melegedniük.

Ezek a kis ragadozók rengeteg dologban hasonlítanak az emberre. Családban élnek, mely élén a domináns pár áll. Csak ők szaporodnak, sőt mint uralkodóknak kötelességük is gondoskodni az utódokról. A domináns nőstény vezeti a csatában a harcosokat, mert itt előfordul, hogy két szomszédos család összecsap a vadászmezők érdekében, vagy egy veszélyesebb ragadozó ellen is együtt indulnak (pl. kígyó ellen, de megtámadják a repülésképtelen ragadozómadarakat is). A felnőttek szabályosan oktatják a kicsiket. Beosztják a feladatokat. Mindig van, aki őrködik és, ha vannak egészen kicsik, akkor egy felnőtt vállalja a gyerekfelügyeletet, amíg a többiek vadásznak.

 

szurik.jpg

 "Emberségből" példát tudnak mutatni. Vigyáznak egymásra. Nem buta állatok, egymást megkülönböztetik, kommunikációjuk igen bonyolult. A hétvégén láttam, hogy egy öregebb szurikáta elfáradt ebéd után, ekkor összekucorodva elaludt, mire egy másik szorosan mellé állt és őrködött, aztán egy idő után ráborult és saját testével betakarta.

Ügyesen vadásznak a skorpiókra, a mérgüktől nem pusztulnak el, de valószínűleg nem is veszélytelen számukra, mert a skorpió vadászatának első lépése mindig eltávolítani a mérget. Megtámadják a kígyókat is, habár ennek kimenetele halálos is lehet.

 erdmaennchen_popup.jpg

 

Akik még több dologra kíváncsiak a szurikátákkal kapcsolatban, azok számos természetfilmet megnézhetnek. (Vagy, mint én, az összeset). Többnyire angol nyelven lehet ezeket elérni, de alább beszúrtam egy rövid ismertetőt magyarul. Továbbá létezik sorozat is a Szurikáták udvarháza, ennek van szinkronizált változata is.

A szurikáta angolul meerkat, németül das Erdmännchen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr196607721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qtyuly 2014.08.21. 23:16:53

Apró kukacoskodás: a "több terület" nem igazán jó, a "nagyobb terület" lenne megfelelő.

rub_icon 2014.08.22. 21:23:42

Köszönöm az észrevételt!
süti beállítások módosítása