Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

Alig több, mint egy hete végre volt alkalmam a gyűrűsfarkú makikat megnézni az Állatkertek Éjszakáján (a fotók a google találatokból vannak).

lk1.jpg

A gyűrűsfarkú maki (tudományos néven Lemur catta, de magyarul és idegen nyelveken is, nevezzük még lemurnak és kattának is) otthona Madagaszkár. A Fővárosi Állatkertben a Madagaszkár Házban találjuk őket szabadon, vagy a kifutóban. A kattáknál, akárcsak a szurikátáknál, a nőstények a vezetők. Tehát az állatkertben ők jutnak a legfinomabb falatokhoz. Napozás terén sem maradnak le az afrikai kis állatoktól, a kora reggeli órákban lótuszülésben, végtagjait széttárva sütkéreznek.

lk2.jpg

Irigylésre méltó, ahogy lendületes ugrásokkal jutnak egyik pontból a másikba.

lk3.jpg

Csoportokban élnek, egymásról gondoskodnak. Gyakran egymást átölelve alszanak a fákon. A bennszülöttek úgy tartották, hogy őseik szellemei élnek tovább a gyűrűsfarkú makikban. Más források szerint az első európai felfedezők hitték, hogy erdőben tanyázó szellemek a katták.

Az egyébként nappal aktív állatok meglehetősen nehezen viselték az éjszakai programot. Már nyitáskor aludtak volna, de a látogatók zajában ez lehetetlen volt. Megkíséreltek kijutni a kifutóra, de ez sem ment, ezért összebújtak magasan a fán és onnan figyelték a nézelődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr546682063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása