Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

Koalák Budapesten

2015.06.13. 20:03

Európában csak nagyon kevés állatkertben lehet koalákat látni, korábban Bécsben találkozhattunk velük legközelebb, de most már Budapestig is elegendő eljutni az élményért. Mindig csak az Ausztrálián kívüli állatkerti koalaállomány gyarapodásának ütemében bővíthetik azon állatkertek körét, ahová koala érkezhet. Ez a megállapodás az ausztrál kormányzat, illetve a természetvédelmi hatóságok, valamint a koala programban már résztvevő állatkertek között. Nemrégiben végre Budapestre is megérkeztek.

nur-nuru-bin_9496.jpg

vobara_9779.jpg

A koalatartás megkezdéséhez. nagyon szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelni. Ezek az állatok éjszaka aktív, erszényesek, amelyek eukaliptuszfákon élnek. Napi egy kilógramm eukaliptuszlevelet esznek, de a több százféle eukalipuszból, mindösszesen 12 fajjal táplálkoznak (más források szerint 50 fajjal). Jó szaglásuknak köszönhetően válogatják ki a számukra megfelelő eukaliptusz-leveleket a mérgezőek közül. Természetesen az állatkertben nem kapnak mérgező eukaliptuszt, hanem az erre a célra termesztett hajtásokat vásárolnak és szállítanak hetente kétszer, Dél-Angliából a DHL támogatásával.

A koalák rengeteget alszanak, legalább napi 14 órát, de sokszor még ez sem elegendő és erre még ráhúzhatnak 4-5 órát, ha nagyon kimeríti őket a táplálkozás. A sok alvás ellenére is stresszes életet élnek. A stressz abból látszik, hogy remegteteik a fülüket, vagy idegesen csuklanak.

A koala név az ausztrál bennszülöttektől ered, annyit jelent, hogy "nem iszik", mert valóban vizet keveset isznak, az eukaliptusz-levelek nedvességtartalmát hasznosítják.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr327541316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása