Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

True Detective 2.

2014.05.02. 22:50

Alattomos remekmű - most olvastam a Spiegel oldalán, így most megint ezen a sorozaton gondolkodom. (A cikknek talán csak a második fele érdekes, azonkívül, hogy olyan szavak vannak benne, mint a Schmerzgrenze).

A Spiegel nem említi Hessét és Kierkegaard-t sem, de a vége szerintük is olyan, mint egy megváltás.

Marty nyomozó, aki szociálisabb személy, mint kollégája, legutóbb nem is gondoltam arra, hogy ő is Hessét idézi, pedig de. Ennek utána akartam nézni és azt találtam, hogy Hesse viszont Kierkegaard-t idézte regényeiben, ezt nem tudtam, de az biztos, hogy az alább idézett stádiumok több könyvében benne voltak:

Hesse 1932-ben keletkezett Egy kis teológia (Ein Stückchen Theologie) című írásában, nagy mértékben Kierkegaard-t idéző módon, az emberré válás (Menschenwerdung) három fázisát különbözteti meg. Az emberré válás útja szerinte egy felelősségmentes előstádiummal, az ártatlansággal (Unschuld) kezdődik, amit ő a paradicsommal és a gyerekkorral asszociál. Innen a bűn (Schuld) stádiumába, a jó és rossz ismeretébe, a kultúra, morál, a vallások, az embereszmények állította követelményekhez, elvárásokhoz vezet az ember útja. Hesse itt újfent Kierkegaard gondolatait juttatja eszünkbe, amikor kijelenti, hogy e fázis óhatatlanul kétségbeeséssel ér véget a „differenciált individuum” számára, annak belátásával, hogy nem létezhet az erény tökéletes megvalósítása, sem teljes engedelmesség, sem igazságosság. Ebben a kétségbeesésben az ember előtt a bukás (Untergang) vagy pedig a „szellem harmadik birodalmának” alternatívája kínálkozik. Ez utóbbi esetben az egyén egy „morál és törvényen túli” állapotba juthat el, miközben a felelősségnélküliség egy újabb formáját, s egyszersmind a kegyelmet és megváltást éli meg.

...

Tehát a kierkegaard-i stádiumokhoz hasonló módon az emberré válás hessei koncepciója is az ártatlanságból indul ki, amely után a kétségbeesésbe torkolló bűn stádiuma következik, amit már csupán a bukás vagy a hit állapota követhet. Hesse hangsúlyozza, hogy e folyamat nem egy visszaút a morál és kultúra előtti stádiumba, a gyerekkor paradicsomába, hanem az élni képes ember állapota, aki a hitből merít. Link.

 

Szerző: rub_icon

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr456109202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása