Főoldal Inspirációk Tanulás Zenék Filmek Hobbi RSS

True Detective

2014.03.31. 21:08

Nem értettem az első részben, milyen meditáció az, amelyikben nem a megnyugvást keresi valaki, hanem átéli a keresztre feszíttetés pillanatát. Nem ilyennek képzelek egy meditációt. De talán a 8. részben az látszik, hogy ez volt a sorozat kerete. Az utolsó rész végén (valahol a 40. percen túl) Rust nyomozó a kóma után a kórházban, vizuálisan mintha Krisztust látnánk a kereszten. Pár perc múlva pedig az is kiderült, hogy a kóma alatt megjárta a sötétséget, majd mondhatjuk feltámadt.

Aztán még egy mondat jutott eszembe: "mindenkiben szenved a teremtmény, mindenkiben keresztre feszítenek egy megváltót". Ez Hermann Hesse, talán Az üveggyöngyjátékban, vagy valamelyik novellában; ez a mondat régen nagyon megfogott. Ez is illik a nyomozóra.

Rust szerint az ember öntudatra ébredése az evolúció legnagyobb hibája volt. "A természet olyat teremtett, amit elkülönített magától. A természet törvényei szerint nincs létjogosultságunk. Annak az illúziója alatt sínylődünk, hogy van saját identitásunk, amit az érzékszervi tapasztalataink és az érzéseink alakítanak. Úgy vagyunk programozva, hogy azt higgyük, mindenki lehet valaki, pedig valójában mindenki senki". Ez egyelőre csak egyszerűen tetszik.

Rust nyomozón többet gondolkodtam, azt hiszem hasonló, vagy hasonlónak hiszem! magamhoz. (Mostanában már nem merem azt kimondani, hogy ilyen, vagy olyan vagyok, mert sose értek egyet, ha valaki más mondja, szóval az emberek tévesen ismerik saját magukat). Egy biztos, a szinesztéziában nagyon hasonlítunk, de valószínűleg rengeteg ember szinesztéziás, vagy aszociális, vagy a kettő együtt.

A másik nyomozó, Marty, egy szociálisabb karakterből tart a 8. rész végéig Rusthoz és egészen hasonlóvá válik, de tökelétesen el nem éri. Mindenesetre elég aszociális lesz ő is, (hogy aztán megtérjen, szerintem). De Rust szerintem megmarad majd ilyen befeléfordulónak, ha lesz folytatás. A tettesek nagy részét nem kapták el, de úgy tűnik nem ez  lényeg.

Szerző: rub_icon

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://rubicon.blog.hu/api/trackback/id/tr1005883543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása